Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kamzík vrchovský

13. 6. 2006

Kamzík vrchovský

Rupicapra rupicapra tatrica

Tvar tela kamzíkov je vo všetkých ohľadoch prispôsobený vysokohorskému prostrediu. Pevné nohy a svalstvo im umožňuje ľahký pohyb aj po najstrmších skalách. Ich predné nohy sú dlhé a nemajú kľúčnu kosť. Zvláštny tvar kĺbov, šikmo postavené lopatky, ktoré s ramennou kosťou zvierajú pravý uhol, umožňujú predným nohám kamzíkov mimoriadnu pohyblivosť. Podobne aj postavenie bedrových kostí a stehien poskytuje zadným nohám veľkú pružnosť pri skákaní. Silné výbežky na kostiach umožňujú mimoriadnu výkonnosť svalov pri skákaní. Vďaka pomerne veľkému srdcu (srdce dospelého kamzíka váži  350 g, zatiaľ čo srdce človeka len 280 g) a vysokému počtu červených krviniek môžu kamzíky prijímať veľké množstvo kyslíka a účinne ho rozvádzať do všetkých častí tela. Preto môžu kamzíky podávať mimoriadne výkony a byť veľmi vytrvalé vo vysokohorských podmienkach s riedkym vzduchom. Hustá srsť chráni kamzíkov pred chladom aj v najkrutejších horských zimách. Skladá sa z troch rôznych typov chlpov: dlhých, tuhých, špicatých pesíkov, krátkych, zvlnených a na konci zdurených pesíkov a hustej podsady prekrytej pesíkmi. 


Každý chlp má v svojom strede kanálik vyplnený vzduchom, ktorý zvyšuje izolačnú schopnosť kamzičej srsti. Kamzíky menia srsť dva razy do roka. Pri jarnom pĺznutí - v máji až júni - vypadáva zimná srsť po chumáčoch najprv na krku a potom na hrudi, pleciach a bruchu a napokon na chrbte a bokoch. Kamzíky môžu jarné pĺznutie urýchliť obtieraním sa o stromy. Súčasne im rýchlo, na tri až štyri mesiace narastá letná srsť. Jej sfarbenie prechádza od svetloplavej do šedastočervenej, s hnedými rohami a žltkastou kresbou na hlave. Po zimnom pĺznutí majú kamzíky tmavšiu farbu, od ktorej sa odlišuje len svetlá kresba na lícach, brade a hornej strane nosa. Zimná srsť je hustejšia a jej hustota sa mení podľa oblasti a krutosti zím. Hmotnosť kamzíkov v priebehu roka výrazne kolíše. V septembri a októbri sú kamzíky najťažšie a koncom zimy najvychudnutejšie. Dospelý samec váži 35 až 40 kg a niekedy až 50 kg. Samice sú ľahšie. Pyrenejské kamzíky sú menšie (69 cm) a ľahšie (20 až 40 kg) ako alpské. U samcov hmotnosť kolíše nielen podľa ročných období, ale aj podľa ruje, ktorá pre ne znamená veľkú stratu energie. Najnáročnejšie sú vzájomné súboje samcov. Príslušníci populácií žijúcich viac v lesoch sú ťažší ako príslušníci populácií žijúcich prevažne na skalách.

   
  KAMZÍK VRCHOVSKÝ
Meno(rod, druh): Rupicapra rupicapra
Čeľaď: turovité(Bovidae)
Rad: párnokopytníky(Artiodactyla)
Trieda: cicavce(Mammalia)
Poznávacie znaky: drobný prežúvavec s hákovito zahnutými koncami rohov
Výška 70 až 85 cm
Hmotnosť: samce 35 až 50 kg, samice 25 až 40 kg
Rozšírenie: takmer všetky pohoria v Európe, od Španielska až po Kaukaz
Biotop: vysoké hory, podľa ročného obdobia sa vyskytuje v nadmorských výškach od 800 do 2 300 m
Potrava: výhradne rastlinná
Sociálna štruktúra: skupiny samíc s mláďatami, skupiny mladých samcov a samotársky žijúce samce
Pohlavná zrelosť: 1, 5 až 2 roky
Obdobie rozmnožovania: začiatok novembra až polovica decembra
Dĺžka ťarchavosti: 23 až 25 týždňov
Počet mláďat: jedno každý rok
Hmotnosť pri narodení: 2 až 2, 5 kg
Dĺžka života: priemerne 10 rokov, vo voľnej prírode až 22 rokov, v zajatí 24 - 25 rokov
Početnosť: okolo 708 jedincov v roku 1994 na Slovensku
Ochrana a ohrozenie: ochrana zabezpečená, ohrozené sú len niektoré poddruhy